Varma tankar om Ryssland mitt i all kyla!

Medan en del svär över att bilarna inte startar och att sjukskrivningarna på grund av ryggskott ökar bland villaförorternas invånare, tycker jag själv att ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Medan en del svär över att bilarna inte startar och att sjukskrivningarna på grund av ryggskott ökar bland villaförorternas invånare, tycker jag själv att det snarare känns uppfriskande – och även en aning nostalgiskt med kylan från Ryssland – då det påminner mig om mina stationeringar på svenska ambassaden i Moskva: Kittlingen av att för första gången svartväxla sina medhavda dollarsedlar på en sidogata till Röda Torget, bara för att upptäcka att allt man kunde köpa för sina ofantliga mängder rubelsedlar var vodka, potatis och gummistövlar i storlek 47 – och bara vänsterstöveln, då fabriken som tillverkade högerstöveln låg i en sovjetrepublik som upplevde litet ”intern turbulens”.

Exakt vad ”intern turbulens” innebar framgick med önskvärd tydlighet då jag frågade en högre tjänsteman inom inrikesministeriet om detta på en cocktailfest anordnad till Jan Myrdals ära på Albanska ambassaden. Denne la upp ett snett leende, böjde nacken snett bakåt för att på så sätt blottlägga halsen och drog därefter med fingret över densamma, alltmedan han framkallade ett ljud som bäst kan liknas vid växellådan på en Lada från 1964.

“Ger man bara Ryssland vad de vill ha, som baser – förlåt servicestationer – på Gotland, har man inget att frukta”

När jag kom tillbaka för min andra sejour hade mycket hunnit förändra sig. Borta var Sovjetunionen, politbyrån och dess grå tjänstemän i sina svarta ZiL. I dess ställe hade Ryssland placerat färgstarka män i ännu mer färgstarka träningsoveraller från Adidas och kavajer från Versace Couture, som det var lätt att göra affärer med. En fantastisk tid jag minns med glädje, då det gav mig otaliga möjligheter att förbättra relationen mellan länderna och visa den svenska allmänheten att deras skräck för Ryssland var obefogad: Ger man bara Ryssland vad de vill ha, som baser – förlåt servicestationer – på Gotland, har man inget att frukta.

ZiL-41047
På den gamla goda tiden hade vi egna filer för såna här bilar.
Foto: “Zil-41047” by Kremlin.ru. / Wikimedia Commons

Samma värme i Ryssland som på Kuba

Något som inte förändrat mellan sejourerna var värdarnas gästfrihet ute på Moskvas nattklubbar; jag har inte upplevt dess like sen jag var stationerad som tredjesekreterare i Havanna och hängde med Pierre Schori och hans kubanska motparter på de lokala dollarnattklubbarna tillsammans med dess ”värdinnor”, courtesy of Fidel och Raul. Jag är därför tacksam över att det inte fanns några mobilkameror under min första Moskvastationering. Dock undrar jag fortfarande varför min värd alltid envisades med att gå omkring med en absurt stor penna i ena handen efter det att vi förflyttat oss in i nattklubbens privata rum med sällskapet. Mig veterligen såg jag aldrig honom signera några notor, utan allt var ordnat på förhand.

Tiden i Ryssland gav mig även affärsbekanta och vänner för livet, som Alexander ”Sasha” Bortnikov och Alexey Nikolov. Dessa har en underbar humor och en mänsklig värme som få är förunnade att uppleva. Se bara till att undvika dricka thé med dem om du råkat förolämpa deras chef, som de själva skämtsamt påpekade senast jag träffade dem i Genève för att diskutera ett konsultuppdrag de hade mig i åtanke för.

Nej, det är dags att avrunda dagens alster nu, då Russia Today har direktsändning från Republikanernas valdebatt och ”Sasha” har bett mig fundera över tänkbara vinklar för en debattartikel i Dagens Nyheter på temat Nato och svensk säkerhetspolitik.

Hälsningar,

/Svein

Annons
Annons