Feminister, pragmatister och hycklerister

Feminister kommer i många skepnader. Irans President Hassan Rouhani är på segertåg i Europa och i Italien bestämde sig värdarna för att sin gästs ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Feminister kommer i många skepnader. Irans President Hassan Rouhani är på segertåg i Europa och i Italien bestämde sig värdarna för att sin gästs behov av en skyddad miljö genom att täcka över ett antal nakna statyer under dennes besök i landet. Belöningen blev riklig; handelsavtal för närmare 17 miljarder € undertecknades under besöket.

I Sverige hyser säkert näringsminister Mikael Damberg förhoppningar om att kunna locka den lätt konservative Presidenten till Sverige för att på så sätt få sin beskärda del av strålglansen när kontrakt för miljarder och åter miljarder signeras i syfte att främja den Iranska demokratin. Åtminstone om man får tro Damberg, som hävdar att det inte funkar att isolera Iran då det hämmar den demokratiska tillväxten i landet. Det framgår inte av Dambergs uttalande om detta Innebär det att man inom socialdemokratin ämnar ompröva Olof Palmes insatser för att isolera apartheidregimen i Sydafrika politiskt och ekonomiskt? Eller för bojkotten av den Chilenska juntan?

Sveriges feminister, å sin sida, har mycket att vinna på att President Rouhani bjuds in till Sverige. Sedan tidigare har aktioner ämnade att påvisa det sexistiska med nakna kvinnokroppar i offentliga konstverk duggat tätt i såväl riksdag, som ute i landet. Ett besök av den Iranske Presidenten hade med all säkerhet drivit på takten för att dölja kvinnlig nakenhet ytterligare i samhället. Det hade även slutgiltigt gett en förklaring till vad “feministisk utrikespolitik” innebär i praktiken.

Eller i vilket fall som helst en fingervisning om vad den nuvarande regeringen tycker den innebär efter att man började skicka med manliga ministrar som “förkläden” till vår “feministiska” utrikesminister på så gott som varenda statsbesök.

Annons
Annons