Inget generellt förbud mot smaksatta cigaretter

Regeringen, med folkhälsominister Gabriel Wikström i spetsen, lade under gårdagen fram en proposition syftandes till att genomföra Eus tobaksproduktdirektiv, i vilket man bland annat ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Regeringen, med folkhälsominister Gabriel Wikström i spetsen, lade under gårdagen fram en proposition syftandes till att genomföra Eus tobaksproduktdirektiv, i vilket man bland annat ämnar förbjuda smaksatta cigarretter, då dessa anses vända sig till en yngre målgrupp.

Wikström har dock lugnande ord för alla älskare av smaksatt röktobak, i det att Sverige har lyckats förhandla till sig ett undantag från tobaksproduktdirektivet, vilket han personligen lett till framgång:

”Ja, alltså, vi gick ut hårt för att försvara det svenska självbestämmandet och lyckades därigenom hålla överstatligheten i direktivet på ett minimum, vilket resulterat i att det endast är smaktillsatser som anses ge en angenäm smakupplevelse som förbjuds i Sverige. Det är fortsatt helt OK för tobakstillverkarna att tillföra exempelvis surströmmingsspad eller Limburgerost, för att nämna bara några möjligheter.”

Men det finns ju folk som uppskattar såväl surströmming som Limburgerost?

”Ja, precis – och därför har vi gett folkhälsoinstitutet i uppdrag att ta fram kampanjer i vilka de varnar för faran med surströmming och Limburgerost som en inkörsport till smaksatta cigaretter.”

Aristofanes.se har sökt företrädare för British American Tobacco för en kommentar.

Annons
Annons