Noblesse oblige vs. Noblesse med apelsincrisp

Som en del av “le Noblesse” har de senaste dagarnas utveckling, där populasen tagit till gatorna för att manifestera sin växande frustration över utvecklingen ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Som en del av “le Noblesse” har de senaste dagarnas utveckling, där populasen tagit till gatorna för att manifestera sin växande frustration över utvecklingen i samhället varit intressant att skåda. Normalt sett en tämligen meningslös övning, då ordningsmakten och allmänheten tenderar att se med oblida ögon på dylika aktiviteter, men läget i Sverige av idag är som ni kanske observerat inte helt normalt.

Det är exempelvis inte normalt att Sveriges badhus är att betrakta som lika olämpliga för kvinnor att vistas på som Haga i Umeå när Nicklas Lindgren härjade som värst, att det finns 30000 individer med avvisningsbeslut i landet som polis och myndigheter inte riktigt vet var de håller hus, men som ändå har rätt till fri vård, eller att nordafrikanska ungdomsgäng styr centralstationen i Stockholm. Det finns med andra ord gott om vass att skära pipor i för diverse råttfångare på de politiska ytterkanterna.

Personligen påverkas jag inte nämnvärt, då Sturebadet har den bästa säkerheten som existerar i form av höga inträdesavgifter, min privata sjukförsäkring på Sophiahemmet gör att det värsta jag skulle kunna springa på vid sjukdom är en snorig Rossana Dinamarca – och allvarligt talat, varför skulle jag  vistas på centralstationen för något ärende överhuvudtaget? Noblesse oblige!

Men för människor som har fredagsmys och helstekt fläskfilé med potatisgratäng veckan efter löning som vardagslivets höjdpunkter kan jag föreställa mig att detta kan framstå som problem man tar på aningen större allvar än vad våra ansvariga politiker hittills har gjort. Att då personer med tjockare pannben än plånbok frestas att följa populisternas lockrop är lika naturligt som beklämmande.

För egen del ser jag snarare affärsmöjligheter i den rådande samhällsutvecklingen. Inte genom att likt Bert Karlsson och hans gelikar suga det allmänna torrt på resurser, vilket känns väl vulgärt, utan genom att spela an på den rädsla och frustration som så sakteliga börjat gnaga inom den urbana övre medelklassen – de som i motsats till mig inte har möjlighet att lämna den dagen systemet rämnar – och erbjuda dem en utväg.

Sen Augusti 2014 har jag därför investerat i prospekteringen av ett antal exklusiva bostadsområden i närheten av Sveriges storstadsområden, så kallade ”Gated Communities”, vilka erbjuder den trygghet som den ängsliga medelklassen så desperat kommer att efterfråga i samband med att de rakat av sig hipsterskäggen, och övergett surdegshotellen, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet.

Nästa steg blir att se till arbetarklassens framtida behov, varför jag ämnar investera i ett par företag som tillverkar lastpallar och korrugerad plåt.

/ Rutger

 

Annons
Annons