Nationalekonom tänker kortare än näsan räcker

Nationalekonomen Andreas Bergh har återigen skrivit något riktigt idiotiskt. Den här gången är det OB-tilläggen som är samhällsekonomiskt olönsamma. Bergh tycks medveten om att förslaget ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Nationalekonomen Andreas Bergh har återigen skrivit något riktigt idiotiskt. Den här gången är det OB-tilläggen som är samhällsekonomiskt olönsamma. Bergh tycks medveten om att förslaget är impopulärt i vissa, än honom mindre bemedlade, samhällsklasser.

Självfallet kommer sänkta ob-tillägg att ogillas av alla som idag drar nytta av dem. Men med lägre kostnader kan fler verksamheter ha söndags- och kvällsöppet, och då behövs fler anställda.

Vad han totalt tycks ha missat är det att OB-tillägg även får verksamheter som kräver kvalificerad personal att kunna ha bemanning på så kallade “obekväma tider”. Hur många sjuksköterskor eller poliser skulle frivilligt ställa upp på arbetspass på kvällar, nätter och storhelger om det inte gav mer pengar i plånboken? Och det är väl ändå inte så att dessa yrkesgrupper är överbetalda idag? Eller det kanske går att ersätta dessa kvalificerade yrkesmänniskor med okvalificerad personal? Allt för att förbättra integrationen och minska trösklarna på arbetsmarknaden.

Vår egen krönikör Rutger Silfwerskied kommenterar Andreas Berghs krönika så här:

Det blir onekligen lite svårt att genomföra detta för alla yrkesgrupper utan ett återinförande av träldomen. Det är flera hundra år sedan min släkt hade trälar, även om en ingift rysk gren av familjen har mer nutida erfarenhet av detta då livegenskapen avskaffades först 1861 i Ryssland. Men inte ens på den tiden hade någon kommit på en så urbota korkad idé som att dra in förmånerna även för yrkesgrupper som upprätthåller våldsmonopolet. Det är inte bra för affärerna när pöbeln svälter.

Vi på Aristofanes kan inte göra annat än att skaka på huvudet åt Andreas Berghs stolligheter.

Annons
Annons