Demonstration arrangerad av PEGIDA stoppad – av polska nationalister

Det var tänkt att PEGIDA på lördagen en gång för alla skulle etablera sig som en kraft att räkna med i hela Europa. Manifestationen ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Det var tänkt att PEGIDA på lördagen en gång för alla skulle etablera sig som en kraft att räkna med i hela Europa. Manifestationen ”Fästning Europa” hade planerats att genomföras i 14 Europeiska städer, med PEGIDA som arrangör på ett par av platserna, bland annat Wroclaw i Polen.

Att vänsterns rödbruna svans av extremister skulle dras till dessa tillställningar, som Steven Seagal till ett undermåligt filmmanus, var inte annat än att förvänta sig – och fanns säkerligen med i arrangörernas beräkningar för största möjliga mediala genomslag.

Det man kanske inte riktigt hade räknat med var att antimuslimska yttringar med tyska nationalistiska förtecken är ungefär lika populära bland polska nationalister som bland vänsterextremister. Ja, budskapet i sig hade de säkert kunnat fördra, men avsändaren som sådan var väl magstark, till och med för dem, varför hot om våldsamheter mot ”germaniseringen” av deras fosterland började sippra in.

Ställda inför detta valde PEGIDA helt sonika att ställa in marschen i Wroclaw.

Då vi på Aristofanes.se är motståndare till all form av politiskt våld, vill vi på intet sätt förmedla bilden av att vi stöder dylika hot mot en demokratiskt sanktionerad demonstration. Med det sagt kan vi inte annat än dra på smilbanden när xenofobiska puckon blir föremål för andra puckos xenofobi.

Och erkänna att vi aktivt söker efter ett nytt popcornmärke, då Bonnie Lee inte längre säljs i redaktionens lokala ICA-butik.

Annons
Annons