Boende på Vendelsö erbjuds omskolningskurs i Expos regi

Ett möte kring ett nytt boende för 32 ensamkommande flyktingbarn i Vendelsö spårade, enligt bland annat DN, ur fullständigt och stämningen var bitvis hätsk. ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Ett möte kring ett nytt boende för 32 ensamkommande flyktingbarn i Vendelsö spårade, enligt bland annat DN, ur fullständigt och stämningen var bitvis hätsk.

Haninge kommun planerar att anlägga ett nytt boende för 32 ensamkommande flyktingar i anslutning till en skola på Vendelsö och därför Haninge kommun bjudit in de föräldrar som har barn på skolan samt de fastighetsägare som äger de närmast belägna fastigheterna. Det dök dock upp betydligt fler människor än beräknat och vissa av dem var allt annat än glada, bland annat ska det ha skrikits ut saker som:

”De kommer våldta våra barn”, ”de säljer knark och begår brott” och ”vem tar ansvar när den förste dör”.

Med andra ord, lokalbefolkningen gick “full Arnstad” när kommunens planer blev offentliga. Och just detta sammanträffande är smått ironiskt, då Haninge kommun i ett krismöte under fredagen bestämde att man skulle hantera den uppkomna situationen genom att tillsammans med Stiftelsen Expo erbjuda Vendelsöborna en frivillig* omskolningskurs ledd av regeringens expert på fascism, författaren och historikern Henrik Arnstad.

Maria Porshage, avdelningschef för barn och unga på socialförvaltningen i Haninge kommenterar det hela så här:

Jag tror att vi alla är lite chockade, vi har inte hunnit smälta det som hände. Det här var ingenting vi hade förutsett, men med Expos hjälp och under Henrik Arnstads ledning kommer vårt värdegrundsarbete med de här människorna nog lyfta hela området Vendelsö. Det är viktigt för dem att inse att det inte är kommunen som gör fel, utan att allt beror på att de fallit offer för den växande smygfascismen i samhället och där är vi övertygade om att Henrik Arnstad kan göra en insats, då han har en historia av att lyckas identifiera fascism i de mest oväntade sammanhang.

Samtidigt uppger några av Aristofanes betrodda källor att det även planeras en helt annan typ av folkbildningsinsats för Vendelsöborna. Rykten gör gällande att Avpixlat och Jan Sjunnesson nu letar lokaler i Vendelsö för att där hålla en serie föredrag om islam och invandring.

*)Expos omskolningskurs är inte obligatorisk men frånvaro kommer givetvis att registreras.

Annons
Annons