Vänsterpartiet: Nej till handlingsplan mot extremism

Vänsterpartiet i Lund ställer sig inte längre bakom den kommunala handlingsplanen mot extremism enligt Sydsvenskan. När kommunen skulle klubba handlingsplanen mot våldsbejakande extremism så ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Vänsterpartiet i Lund ställer sig inte längre bakom den kommunala handlingsplanen mot extremism enligt Sydsvenskan.

När kommunen skulle klubba handlingsplanen mot våldsbejakande extremism så drog sig Vänsterpartiet plötsligt ur överenskommelsen samtidigt som Sverigedemokraterna sa ja. Vänsterpartiets Mats Olsson förklarar beslutet att säga nej till handlingsplanen så här:

– Våldsbejakande är ett fruktansvärt flummigt ord. Det kan ju till exempel omfatta en stor del av våra medlemmar och i stort sett hela vårt ungdomsförbund, vilket vore lite olyckligt för oss i Vänsterpartiet.

Mats Olsson (V) utvecklar det hela ytterligare:

– Man vill ju komma till rätta med radikal islamism. Men så som det är formulerat, med dess allmänna ingångar så känns det nästan som ett direkt angrepp på Ung Vänster och oss i Vänsterpartiet. Jag har ju absolut ingen lust att själv bli tvingad till att börja praktisera inom barnomsorgen eller, Mao förbjude, flytta från min lägenhet i centrala Lund ut till ett stödboende i Linero. Det här är något som nu riskerar att bli konsekvensen för min personliga del på grund av den klubbade handlingsplanen och det kan vi i Vänsterpartiet inte alls ställa oss bakom.

Vänsterpartiet får problem med rekryteringen

Enligt våra källor med insyn i grupperingarna kring Lundavänstern så är det främst nyrekryteringen av medlemmar som nu är i fara. I ungdomsförbundets så kan det vara så många som 95 % av medlemmarna som riskerar att omfattas av den nya kommunala handlingsplanen. Bland de aktiva i moderpartiet så uppskattas 80 % vara i riskzonen för att drabbas av åtgärderna i handlingsplanen.
En person som vill vara anonym uttrycker till Aristofanes följande farhågor:

Om den här handlingsplanen är mer än en papperstiger så kommer en stor andel av våra aktiva medlemmar att sitta i stödsamtal med psykologer istället för att kunna ägna sig åt att driva partipolitik. Risken är ganska hög att vi kommer få stora problem med närvaron till kommunfullmäktiges möten på grund av den här handlingsplanen. Såväl ordinarie ledamöter som ersättare kommer ha fullt upp med annat

Aristofanes känner djup sympati med Lundavänstern och hoppas att de ska kunna ha åtminstone någon företrädare som kan föra partiets talan efter att handlingsplanen trätt i kraft.

Annons
Annons