Asylbåten i Härnösand – orimliga förhållanden för asylisar

Asylbåten Ocean Gala som ska bebos av 1.800 flyktingar kom på tisdagen till ångermanländska Utansjö rasisthamn. Det omstridda skeppet möttes av protester från en ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Asylbåten Ocean Gala som ska bebos av 1.800 flyktingar kom på tisdagen till ångermanländska Utansjö rasisthamn. Det omstridda skeppet möttes av protester från en ovanligt nazistisk ortsbefolkning och en polisanmälan, rapporterar Expressen.

Det är också rubricerat som ett brott mot lagen om sjöfartskydd. De har lagt an i en hamn som “saknar giltiga tillstånd.”

Nog om det, för det var ju väntat. Sveriges ovilja att hjälpa asylisar är ingen hemlighet. Men den här gången har det gått för långt. Att tränga in människor likt småspigg i en lågbudgetbåt med bara 120 anställda och endast catering som utbud, är inte bara rasism, utan också facsism och nazism.

Sverige ska betala pinsamma småsummor pengar som 5.6 miljoner kronor per vecka för att chartra båten – alltså ynka 290 miljoner kronor per år. Det är alltså så lågt vi värderar dessa människors liv. Vi har ju obegränsat med pengar i Sverige och enorma sparmöjligheter inom sjukvården, skola och äldreomsorg. Och ändå blir det så här? Det kan bara förklaras med att Sveriges rasistiska strukturer är så djupt rotade att det är omöjligt att råda bot på.

Jag brukar skriva “tillsammans är jag stark” men idag vet jag inte om det stämmer. Jag behöver er hjälp för att vi ska kunna höja budgeten för alla asylsökanden i Sverige men också för att öka standarden på båten.

Jag står för några bag in boxar med röpang och en minibuss. För er som vill demonstrera i hamnen med mig, går minibussen kl 14.00 idag från Södermalm. (behöver en förare med giltigt körkort då jag miste mitt efter en företagsfest på grisredaktionen Aristofanes.)

Mvh Raché

Annons
Annons