Utredare med stark förankring

Bocken i Örtagården

Statsvetaren och VU-ledamoten Ulf Bjereld(s) utsågs i veckan av regeringen att leda en utredning om stödet till trossamfunden. Det är dock ett beslut som ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Statsvetaren och VU-ledamoten Ulf Bjereld(s) utsågs i veckan av regeringen att leda en utredning om stödet till trossamfunden. Det är dock ett beslut som givit upphov till viss kritik.

När vi ringde upp vår källa på kulturdepartementet fick vi följande kommentar kring utnämningen.

Ulf är en person med stark förankring i rörelserna som vi tror på ett bra och opartiskt sätt kan genomlysa de här frågorna.

Vilka rörelser är det du syftar på då? Vi trodde bara han representerade Socialdemokrater för Tro & Solidaritet?

Ja, men genom den organisationen är han ju dock också starkt förankrad i såväl Hamas som Fatah. Vi har också förstått att han har en hel del kompisar i Raqqa som tidigare varit aktiva inom Socialdemokraterna. Det tror vi ger honom en utmärkt insyn i allt som är relevant för de här frågorna.

Okej, så han har alltså bra kontakter med islamister? Hur är hans förhållande till de judiska och kristna samfunden?

Det är väl knappast relevant i det här sammanhanget? Utredningen syftar ju till att motivera fortsatt stöd till muslimska samfund som tummar på det där med jämställdhet och demokratiska värderingar. Då finns det väl ingen anledning att blanda in kristna och judiska samfund?

Vi kände oss ganska nöjda med den förklaringen och valde att  avsluta samtalet. Vi tror också att det här bådar gått för vår krönikör Rakel de Biehl då rykten säger att hon är på väg att grunda sin egen religion, debiehlismen. Exakt vad den  kommer att gå ut på är vi inte helt på det klara med. Vi gissar dock att den inte kommer att spara på nattvardsvinet.

Annons
Annons