Sänkta begåvningskrav för poliser

Framtidens polisperson?

För att bättre återspegla den begåvning polisledningen uppvisar har man nu sänkt begåvningskraven för att bli antagen till polishögskolan rapporterar DN. Det är behovet ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

För att bättre återspegla den begåvning polisledningen uppvisar har man nu sänkt begåvningskraven för att bli antagen till polishögskolan rapporterar DN.

Det är behovet av tusentals nya poliser som är det främsta skälet till att kraven sänkts. Men det finns även andra motiv som ligger bakom. En källa nära den prisbelönte rikspolischefen Dan Eliasson förtydligade polisledningens resonemang.

Med tanke på den kritik vi sett mot polisledningen i allmänhet och rikspolischefen i synnerhet den senaste veckorna såg vi ingen annan utväg än att ta in mindre begåvade poliser. Vi är helt övertygade om att detta i förlängningen kommer minska den interna kritiken mot rikspolischefen betydligt.

Ni ser ingen risk att rättssäkerheten blir lidande på grund av detta?

Nej, när det gäller att urholka rättssäkerheten och allmänhetens förtroende för polisen så bedömer vi att det är andra faktorer som spelar större roll.

Har du något exempel på någon av dessa faktorer?

Ja, det bästa exempel jag kan ge är väl att Dan Eliasson inte fått sparken från sitt uppdrag. Och det lär han ju inte bli så länge han bibehåller sina goda kontakter inom rörelsen.

Innebär de sänkta begåvningskraven till polisutbildningen att rikspolischefen hade kunnat komma in på utbildningen och bli en sk “riktig polis”?

Nej, bevare mig väl. Så lågt kan vi ju inte sänka kraven.

Aristofanes tar sig för pannan och undrar när det kollektiva vansinne som drabbat landet ska ta slut.

Annons
Annons