Högervriden SVT-rapportering kring Fidel Castro

Under lördagen så har media rapporterat flitigt om Fidel Castros död. SVT har i en rad objektiva och nyanserade artiklar låtit olika svenska vänsterföreträdare ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Under lördagen så har media rapporterat flitigt om Fidel Castros död. SVT har i en rad objektiva och nyanserade artiklar låtit olika svenska vänsterföreträdare uttrycka sakliga hyllningar till Cubas store ledare.

USA-korrespondenten Carina Bergfeldts rapportering från Little Havana i Miami har dock mött stark intern kritik på SVT från såväl kollegor som från SVT-ledningen. En av kollegorna på nyhetsredaktionen uttrycker det på följande vis:

Det är osmakligt att behöva se en så okänslig och vanvördig rapportering kring den store ledarens död. Det är hemskt att behöva se glada människor som firar denna tragiska händelse. Dessa kontrarevolutionära grupper ska tigas ihjäl. De förtjänar verkligen inte att ges utrymme i den svenska statliga televisionen. På vår nyhetsredaktion visar vi respekt för statsmän som Fidel Castro.

En källa nära SVT-ledningen medger för Aristofanes att Carina Bergfeldts stationering i USA är under granskning.

Det började med att hon lyckades hålla sina känslor för sig själv i rapporteringen kring det fruktansvärda valresultatet i USA. Vi är många som tycker att hon borde följt Anna Hedenmos exempel och totalt förlorat fattningen. När hon nu följer upp med att okritiskt rapportera om glädjeyttringar efter Castros död så är vi många som starkt ifrågasätter hennes framtid här på SVT.

Vi på Aristofanes vill härmed uttrycka vårt djupaste deltagande med den sorg som har drabbat Sveriges Television i samband med Fidel Castros död.

Annons
Annons