Alice Bah Kuhnke firar tryckfrihetsförordningen

Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister valde i veckan att fira den svenska tryckfrihetsförordningens 250-årsjubileum i sann Orwellsk anda. Kulturministern upprördes av ett öppet brev ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister valde i veckan att fira den svenska tryckfrihetsförordningens 250-årsjubileum i sann Orwellsk anda.

Kulturministern upprördes av ett öppet brev som den store politiske tänkaren och filosofen Jonas Gardell skrivit till Facebooks grundare Mark Zuckerberg och såg det givetvis då som sin uppgift att gå in med lagstiftning för att styra upp det fria ordet.

En källa nära kulturministern berättar för Aristofanes hur förslaget är tänkt att fungera i praktiken:

Vår första åtgärd efter att de nya lagarna som reglerar sociala medier trätt i kraft är att tillsätta en arbetsgrupp med politiskt pålitliga personer som kan hålla rätt på det fria ordet. De namn som just nu står på den “korta listan” att ingå i arbetsgruppen är Ehsan Fadakar, Fredrik Virtanen, Peter Wolodarski, Malena Ernman, Gina Dirawi och Alex Schulman.

Är den listan den slutliga? Det saknas såväl afrosvenskar, islamister och folk med förankring i HBTQ-rörelsen. Dessutom är det en övervikt av CIS-män. Hur resonerade ni här?

Ojdå, vi får nog be Rättviseförmedlingen att titta närmare på den här listan. Som vår kulturminister skulle säga “Det är en viktig fråga, tycker jag”. Vår målsättning är att arbetsgruppen ska bestå av personer som genom sina känslor kan avgöra om en nyhet är falsk eller sann. Därefter så kommer alla länkar som går till “icke-godkända”-nyheter i sociala medier att omdirigeras till en upplysningssida som förklarar vikten av att tänka och känna rätt.

Kommer några åtgärder att vidtas mot de som delat dessa “icke-godkända”-nyheter?

Det har vi faktiskt inte diskuterat än. Men det ska jag ta med mig till Alice. Vi skulle kanske kunna samla upp dessa människor och “omskola” dem.

En sista fråga. Hur ser ni kring att Björn Söder får de här redskapen att styra över vad som delas i sociala medier om han blir kulturminister efter 2018? Tror ni arbetsgruppen kommer bestå av samma sorts personer?

Ehh. Klick.

Vi försökte nå vår källa upprepade gånger efter att samtalet brutits men utan resultat.


En kommentar från redaktionen:

Uppenbarligen så har Alice Bah Kuhnke en del tänkande kvar att göra innan hon är kvalificerad att börja pilla i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. 

För läsare som vill lära känna vår kultur- och demokratiminister bättre kan vi rekommendera följande läsning: Alice Bah Kuhnke och den svenska kulturrevolutionen.

 

 

Annons
Annons