Björn Jansson: “Lydkung på Gotland vore en fin avslutning”

Vad driver Region Gotlands ordförande Björn Jansson? Aristofanes utrikespolitiske kommentator Svein Hedman förde ett kort samtal kring beundransvärda historiska personer och Gotlands framtid med anledning av Björn ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Vad driver Region Gotlands ordförande Björn Jansson? Aristofanes utrikespolitiske kommentator Svein Hedman förde ett kort samtal kring beundransvärda historiska personer och Gotlands framtid med anledning av Björn Janssons planer på att hyra ut hamnen i Slite till Ryssland.

SH: Visst lever vi i spännande tider? Hur ser du på framtiden för Gotland?

BJ: Ja, det är onekligen spännande och stimulerande att verka på Gotland nu. Jag tror att vi kan få ordning på en rad saker på Gotland genom den utveckling som nu sker. Om allting går som jag planerat så kommer vi få en väsentligt ökad militär närvaro. Bland annat tror jag att luftvärnssystemen S-300 och S-400 på ön kommer att vara mycket positivt för utvecklingen. Med den ökade militära närvaron kommer givetvis ökade resurser för det civila samhället.

SH: Har du några historiska hjältar eller förebilder?

BJ: Jag har alltid gillat personer som haft modet att gå mot strömmen. Personer som kunnat gå fatta obekväma beslut för att långsiktigt göra livet bättre för vissa.  Det har funnits flera sådana personer genom historien. Philippe Pétain och Pierre Laval är två franska exempel. Jag har även ett norskt exempel.

SH: Hur ser du på din egen personliga framtid?

BJ: Jag ser ljust på framtiden. Lydkung på Gotland vore en fin avslutning på min politiska karriär.

Annons
Annons