Konstfack först med att utse professor i navelskåderi

Långt innan Piero Manzoni bestämde sig för att det var ett intressant koncept att paketera och ställa ut sin egen avföring, har diskussionens vågor ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Långt innan Piero Manzoni bestämde sig för att det var ett intressant koncept att paketera och ställa ut sin egen avföring, har diskussionens vågor gått höga om vad som är konst – och inte – runt om i världen. Medan en del har baserat sitt skapande på klassiska material som, lera, marmor, pensel, färg och pannå, har andra valt att ställa ut sina mentala tillkortakommanden på ett mer handgripligt sett, även känt som konstinstallationer.

Nu tycks en ny milstolpe ha nåtts inom konstvärlden, då Konstfack i ett pressmeddelande tillkännagivit att de som första lärosäte i världen kommer att instifta en professur i navelskåderi. Enligt Konstfacks rektor Maria Lantz är den nya professuren en naturlig utveckling av konstens roll i samhället, då till och med kulturjournalisterna börjat tröttna på de krampaktiga provokationer som skolans elever envisats med under se senaste åren.

– första gången någon spelade sinnessjuk som examensarbete var det fräscht

– Visst, första gången någon spelade sinnessjuk som examensarbete var det fräscht. När det sen framkom att vederbörande faktiskt inte spelade, utan var mogen för spännband och en dos Lithium stor nog att driva en Tesla, kändes det som att hela grejen överlevt sig själv. Istället fick vi årskull på årskull med talanglösa exhibitionister som tycks haft Konstfack som reservplan efter att ha blivit ratade från uttagningen till Farmen och Paradise Hotel.

Som motreaktion till detta har konsten enligt Lantz istället valt att vända sig inåt. Att djupstudera världens skeenden i stort och smått i relation till sig själv.

– Absolut. Navelskåderi bygger på samma narcissistiska läggning som den utåtagerande installationen, men självcentreringen har destillerats ner till sin själva essens, där uppmärksamhetssökandet helt förlorat sin betydelse: Man redan vet med sig om att man är jordens medelpunkt, varför det inte finns någon anledning att uppmärksamma omvärlden om sin betydelse.

Detaljer om vem som kommer att ikläda sig den prestigefyllda rollen presenteras vid en presskonferens den 29 februari, varför hemlighetsmakeriet varit rigoröst för att bibehålla intresset. Enligt vad Aristofanes källor erfar är det dock ingen mindre än Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman.

– Ja, det stämmer att det är Wiman. Det kunde egentligen inte bli någon annan, jag menar, mannen är ett unikum. Inte ens Jan Guillou i sin glans dagar kunde uppvisa en sån fullständig övertygelse om att hela världens skeenden kretsade kring honom. Att ens tänka tanken på att likställa ett angrepp på honom själv med ett angrepp på demokratin, som han gjorde i sitt meningsutbyte med PJ Anders Linder, visar på hans storhet. Det är installationskonst när den är som bäst.

Aristofanes har sökt Björn Wiman för en kommentar.

Annons
Annons