Hetaste trenden på Södermalm just nu: Vikariera åt en tiggare

Den hetaste trenden på Södermalm just nu är att vikariera åt en tiggare utanför den lokala ICA-butiken. Upprinnelsen är den artikel i Stockholm Direkt ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Den hetaste trenden på Södermalm just nu är att vikariera åt en tiggare utanför den lokala ICA-butiken. Upprinnelsen är den artikel i Stockholm Direkt där man uppmärksammat att två kulturarbetare bestämt sig för att göra litet reklam för sig själva och samtidigt posera med sin godhet på tiggarnas bekostnad, har intresset formligen exploderat bland den surdegsbakande klassen.

– Sen nyheten kom ut vill alla jag känner göra det, säger Allan Månstråle, en 29 årig chakraterapeut som bänkat sig utanför Coop på Hornsgatan vid Zinkensdamm. Kicken av att vara god och fin är helt fantastisk, jag menar, jag gör en insats här. En tiggare är beroende av mig.

Enligt Allan Månstråle har det gått så långt att det blivit konkurrens om vikariaten:

– Ja, till en början var det tydligen ganska soft att hitta ett bra ställe uppe vid Folkungagatan och Medborgarplatsen, men efterhand som alltfler visade intresse för det, växte det upp en svart marknad kring de bästa platserna. Själv var jag tvungen att ge den ordinarie innehavaren av platsen två paket smuggelcigg och en Red Bull från mitt lokala snabbköp för att sitta på platsen den här veckan.

Så, hur mycket pengar lyckas du samla in under din tid som vikarie?

– Det blir kanske femhundra en bra dag, men det fina är ju att det är skattefria pengar; inga sociala avgifter du vet, så det är helt klart värt två pack fulcigg och en energidryck.

Värt det – du ger ju pengarna till tiggaren du vikarierar för när denne kommer tillbaka?

– Hur menar du?

Ja, att vikariera för en tiggare innebär att denne kan åka hem till sin familj medan du drar in pengar åt vederbörande under tiden, visste du inte det?

– Verkligen? Det här var ju litet pinsamt…

Vänta här nu – du menar väl inte att du trodde det var meningen att du skulle få behålla pengarna du drog in?

– Låt mig formulera mig som så här: Jag tror det kommer finnas ganska många väldigt upprörda tiggare på Södermalm lagom till slutet av denna veckan när de kommer tillbaka.

Här bestämmer sig Aristofanes utseende för att tacka för pratstunden, varför – efter att Allan hälsat menande ett par gånger – de traditionsenliga mynten överlämnas i den utsträckta koppen.

 

Annons
Annons