Smörkniven, kandidat nummer 3: Henrik Schyffert

Bon appetit!

Om du är medelålders, boende på Södermalm och låtsas tycka om IPA och APA, vet du garanterat vem Henrik Schyffert är: Komiker, programledare, rockstjärna ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Om du är medelålders, boende på Södermalm och låtsas tycka om IPA och APA, vet du garanterat vem Henrik Schyffert är: Komiker, programledare, rockstjärna nationalekonom, migrationsforskare och Sveriges främste förespråkare av koprofagi – Henrik Schyffert har många strängar på sin lyra. Tyvärr låter det ungefär lika falskt om samtliga av dem.

Som en av förgrundsfigurerna inom den ”ironiska generationen” vann Schyffert snabbt stor ryktbarhet som en del av ”Killinggänget”, vars bisarra upptåg och nyskapande humor (en mellanmjölksversion av Monty Python) firade stora framgångar. Men säg den lycka som varar för evigt; även Killinggängets dagar var till slut räknade och Henrik Schyffert fick fortsätta på egen hand. Problemet? Han var inte särskilt rolig. Alls. Men skam den som ger sig. Det man saknar i form av komisk ådra går att kompensera man med ökad volym och vulgariteter. Med skämt som att ”det där sa din mamma igår innan hon ville att jag skulle runkbajsa henne i munnen.” var han snart på topp igen bland Sveriges mediala elit.

Att enbart vara komiker, programledare och musiker var dock inte tillräckligt för en man av Henrik Schyfferts kaliber. Han ville göra skillnad. Vid sidan av att ställa upp gratis för socialdemokraterna i deras valkampanjer utbildade han sig även vid den ansedda Grandiosa School of Economics, vilket resulterade i ett antal analyser som imponerade storligen på hans omvärld. Etablerade nationalekonomer och migrationsforskare gjorde stora ögon över hans slutsatser och det ryktades om att han hade finansminister Magdalena Anderssons öra i frågor rörande vilken slags djupfryst pizza som skulle hållas i reserv på finansen i händelse av övertidsarbete. Denna storstilade entré på den politiska scenen fick honom även att äntra scenen med sin egen krogshow, betitlad ”Var inte rädda”, där han med varm stämma och fuktig blick berättade för Södermalmsbor från övre medelklassen att deras rädsla för utvecklingen i Sverige var obefogad. Så länge de inte besökte Järvaområdet, Biskopsgården i Göteborg eller Seved i Malmö. Och varför skulle de göra det – Söderhallarna har ju allt man behöver för att bejaka det mångkulturella samhället. Utan maskingevärseld och handgranater.

Versatiliteten i Schyfferts gärning över åren gör honom till Aristofanes kandidat nummer 3 till Smörkniven.

[yop_poll id=”1″]

 

Läs mer om Smörkniven och de övriga kandidaterna:

Smörkniven 2016

  1. Anders Lindberg, tillförordnad politisk redaktör för Aftonbladet
  2. Fredrik Reinfeldt,  f.d. Statsminister – numera världsberömd lantmätare

 

Annons
Annons