Smörkniven, kandidat nummer 5: Malena Ernman

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Malena Ernman innehar en av Sveriges absolut starkaste och vackraste röster. Tyvärr använder hon den allt som oftast till att framföra några av Sveriges ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Malena Ernman innehar en av Sveriges absolut starkaste och vackraste röster. Tyvärr använder hon den allt som oftast till att framföra några av Sveriges absolut svagaste budskap innehållsmässigt.

Under sin illustra karriär som offentlig tyckare har hon lyckats fördöma polisens försök att stävja vänsterextrema upplopp i Malmö i samband med en demonstration anordnad av extremisterna i Svenskarnas Parti. Att de sistnämnda skaffat sig de nödvändiga tillstånden från polisen, vilket de s.k. motdemonstranterna inte gjort, bekymrade henne föga: Polisen slog tillbaka hennes älsklingars attacker. Dumma, dumma polisen.

Utöver denna bravad har Malena Ernman även lyckats med konststycket att bli förbannad över den nya femhundrakronorssedeln. När Riksbanken hade fräckheten att porträttera Birgit Nilsson i hennes paradroll som Brünnhilde i Wagners Valkyrian gick samtliga proppar hos henne. Att hon i konsekvensens namn, med samma slags logik, borde blivit lika förbannad över att Astrid Lindgren hamnat på tjugokronorssedeln missade hon dock. Att Pippi Långstrump både uppmuntrade till brott mot djurskyddslagen genom att hålla en apa som sällskapsdjur, samt understödde kolonialism via pappans karriär som negerkung, var tydligen helt OK.

Å andra sidan är konsekvens och logik inte Malena Ernmans starka sidor här i livet. Hennes moderligt ömsinta omsorg över vänsterextremisters väl och ve, samtidigt som hon spyr galla över högerextremister, torde vara ett uppenbart bevis på detta. Förvisso är det inte helt och hållet hennes fel. Att bli begåvad med utomordentliga talanger inom det konstnärliga innebär inte per automatik att man blir likaledes begåvad på det intellektuella planet. Ändå ges hon gladeligen en plattform av media för att uttala sig kring ämnen som hon näppeligen är mer kompetent att hantera än vad den genomsnittlige ekonomen eller statsvetaren är på att framföra en barockaria. Dock hade en viss självinsikt från Malena Ernman kring vilka ämnen hon väljer att uttala sig kring varit önskvärd.

För detta ovärderliga – och synnerligen ofrivilliga – stöd till SD är Malena Ernman Aristofanes kandidat nummer 5 till Smörkniven.

[yop_poll id=”1″]

 

Läs mer om Smörkniven och de övriga kandidaterna:

Smörkniven 2016

  1. Anders Lindberg, tillförordnad politisk redaktör för Aftonbladet
  2. Fredrik Reinfeldt,  f.d. Statsminister – numera världsberömd lantmätare
  3. Henrik Schyffert, nationalekonom från Grandiosa School of Economics
  4. Annie Lööf, Partiledare Centerpartiet
Annons
Annons