Smörkniven, kandidat nummer 6: Peter Wolodarski

Wolodarski? Wolodarski? Wolodarski?

Det fanns en tid när Peter Wolodarski ansågs som en ung och fräsch kraft inom svensk politisk journalistik. Det epitetet försvann raskt. Ung av ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Det fanns en tid när Peter Wolodarski ansågs som en ung och fräsch kraft inom svensk politisk journalistik. Det epitetet försvann raskt. Ung av den enkla orsaken att han under resans gång kommit upp sig i åren. Fräsch av helt andra orsaker.

Peter Wolodarski har, sen han tog över rollen som chefredaktör på Dagens Nyheter, gjort sig känd för att förespråka en agendasättande journalistik, vilket är en finare term för att ljuga ogenerat när storyns dramaturgi så kräver. I reportage som spänner över så vitt skilda ämnen som Koppargårdens äldreboende, den s.k. Sandvikenrapporten och ”Brandmannen från Boden”, för att nämna de mest illustra exemplen, har DN under Peter Wolodarski gjort sitt bästa för att sudda ut gränsen mellan etablerade medier och s.k. alternativa mediekanaler i svenskarnas medvetande. Om ägarna till Fria Tider, Avpixlat och Nya Tider har någon skam i kroppen – vilket vi i och för sig betvivlar – borde de skänka Wolodarski en tacksamhetens tanke varje morgon när de vaknar. Två på söndagar.

Skrev vi Lolodarski? Förlåt Wolodarski.

Någonstans misstänker vi att Peter Wolodarski ser sig själv som en nutida Herbert Tingsten. Vi på Aristofanes redaktion ser honom mer som en passiv-agressiv kloning av Spindelmannens Jonah H Jameson och Mossberg i Gaston. Fast med mindre sunt förnuft och känsla för proportioner.

Av ovanstående skäl – och många, många fler – är Peter Wolodarski Aristofanes kandidat nummer 6 till Smörkniven.

[yop_poll id=”1″]

 

Läs mer om Smörkniven och de övriga kandidaterna:

Smörkniven 2016

  1. Anders Lindberg, tillförordnad politisk redaktör för Aftonbladet
  2. Fredrik Reinfeldt,  f.d. Statsminister – numera världsberömd lantmätare
  3. Henrik Schyffert, nationalekonom från Grandiosa School of Economics
  4. Annie Lööf, Partiledare Centerpartiet
  5. Malena Ernman, Operasångerska vars sociala patos klingar falskt
Annons
Annons