Smörkniven, kandidat nummer 10: Erik Ullenhag

Erik Ullenhag, mannen som gav myten och faktaresistensen ett ansikte. Erik Ullenhag var den manlige påläggskalven och den ende manlige kandidaten att efterträda Jan ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Erik Ullenhag, mannen som gav myten och faktaresistensen ett ansikte.

Erik Ullenhag var den manlige påläggskalven och den ende manlige kandidaten att efterträda Jan Björklund. Genom den kanske mest machiavelliska manövern i svensk modern politisk historia såg Björklund till att Erik Ullenhag blev utnämnd till det närmsta ett politiskt självmord en ministerpost i en svensk regering kan innebära. Ullenhag var dock inte tillräckligt klarsynt att inse att hans upphöjning till integrationstionsminister var en judaskyss snarare än en befordran.

I rollen som minister såg Ullenhag till att stadigt förankra den svenska samhällsdebatten till en ny lägsta nivå. Lågvattenmärket, som gjorde att han kvalade in på den här listan, var när han tog statsförvaltningens resurser i anspråk till att producera “alternativa fakta” om invandring som faktaresistent och konsekvent presenterade problemformuleringar – förlåt, utmaningar – som ingen vettig människa tog på allvar.

Andra meriter som kvalificerar Ullenhag till den här listan är att han han tog den famösa “Sandvikenrapporten” på allvar och basunerade ut den från sin ministerpost. Han lyckades också med att lyfta fram Kanada och Australien som framgångsrika exempel på lyckad integration på DN Debatt 2012. Presenterad med fakta kring Kanadas och Australiens regler för invandring (kvotflyktingar och strikt arbetskraftsinvandring) drabbades han dock av minnesförlust rörande hans tidigare uttalanden.

Numera är Erik Ullenhag ambassadör i Jordanien. Orsaken till denna utnämning är förmodligen att vi inte har en ambassad i Ulan Bator. Eller Dronning Mauds Land.

[yop_poll id=”1″]

 

Läs mer om Smörkniven och de övriga kandidaterna:

Smörkniven 2016

  1. Anders Lindberg, tillförordnad politisk redaktör för Aftonbladet
  2. Fredrik Reinfeldt,  f.d. Statsminister – numera världsberömd lantmätare
  3. Henrik Schyffert, nationalekonom från Grandiosa School of Economics
  4. Annie Lööf, Partiledare Centerpartiet
  5. Malena Ernman, Operasångerska vars sociala patos klingar falskt
  6. Peter Wolodarski,  Chefredaktör DN – Sveriges ledande förmedlare av alternativa fakta
  7. Jonas Gardell, mångsysslande godhetsförespråkare och NIMBY aktivist
  8. Dan Eliasson, Rikspolischef, f.d Generaldirektör för Försäkringskassan och Migrationsverket
  9. Anders Danielsson, f.d Generaldirektör Migrationsverket, Generalsekreterare Röda Korset
Annons
Annons