Nordkorea rekryterar talanger från SVT

Den Demokratiska Folkrepubliken Korea, i folkmun kallat Nordkorea, har haft problem med hur landet framställs i västerländsk media de senaste åren. Nu har man ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Den Demokratiska Folkrepubliken Korea, i folkmun kallat Nordkorea, har haft problem med hur landet framställs i västerländsk media de senaste åren. Nu har man dock kommit på en lösning på det problemet.

Enligt normalt välunderrättade källor har Nordkorea valt att anlita två svenska unga “manliga” journalister.  Dessa har en bakgrund i att “kartlägga” bloggare och Facebooksidor för Sveriges Telivisions räkning för att exponera medborgare som ägnar sig åt så kallad “medborgarjournalistik”.

En källa som står nära Nordkoreas propagandamaskin berättar för Aristofanes:

“Sen Stasi och DDR försvann så har vi haft problem med vår Europeiska propaganda. Genom den här rekryteringen tror vi att vi kan få fingret på den europeiska pulsen igen.”

Vår källa bekräftar också att kampen om deras signaturer varit hård, då marknadskrafterna som alltid styrde i deras privatliv – i motsats till deras offentliga positioner.

“Vi fick höja budet ett flertal gånger. Såväl turkisk statsmedia, Russia Today, Venezuelas statstelevision och IS la konkurrerande bud. I slutändan lyckades vi dock övertyga dem om fördelarna med vårt erbjudande.”

Hur då?

“Vi lovade dem möjligheten att fortsätta med sin “grävande journalistik” mot dissidenter även på den nya arbetsplatsen. Så snart de lärt sig koreanska.”

“Nej, nej, nej – för att anlita dem i produktionen, givetvis!”

På SVT är man av naturliga skäl dämpade. Rekryteringen tycks ha lämnat ett stort hål i den nya storsatsning som planerats ta över efter det att internationella Melodifestivalen hållits.

“Ja, det stämmer” säger en klart besviken medarbetare nära Hanna Stjärne. “De hade en nyckelroll i vår nya sommarunderhållning  “Angiveri på Skansen”.  Vi har fått lägga denna på is tills dess att vi kan få in lika begåvade medarbetare. Tyvärr tycks det dröja, då vår initiala kontakt med det tyska Stasiarkivet antydde att vi inte kommer få tillgång till deras dossier med svenska medlöpare.”

För att hänga ut dem under programmen?

“Nej, nej, nej – för att anlita dem i produktionen, givetvis!”

Aristofanes beklagar de problem som SVT tycks ha med att rekrytera lika begåvade medarbetare som de nyligen flyktade. Som tröst vill vi ändå erbjuda en ledtråd kring att finna gammalt STASI-folk i Sverige:

Be en bön – vänd er till svenska kyrkan…

Sen, ett tips i all välmening när det kommer till att hänga ut medborgare som ägnar sig åt att lyfta fram missförhållanden i samhället… Don’t bring a knife to a gunfight – biatches…

Annons
Annons