BRÅ specialstuderar Aftonbladet

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Ska han specialstudera sexualbrotten på Aftonbladet?

Det har kommit till Aristofanes kännedom att Brottsförebyggande rådet kan vara på väg att göra en separat studie kring sexualbrott på tidningen Aftonbladet. Anledningen ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Det har kommit till Aristofanes kännedom att Brottsförebyggande rådet kan vara på väg att göra en separat studie kring sexualbrott på tidningen Aftonbladet. Anledningen är den markanta överrepresentationen av sexualförbrytare bland tidningens anställda jämfört med befolkningen i stort.

En källa nära Jerzy Sarnecki uppger följande för Aristofanes:

“Vi är verkligen eld och lågor kring den här studien. Tänk att vi äntligen har hittat en tydligt avgränsad del av befolkningen, i de här fallet de 340 personer som är anställda på Aftonbladet, där förekomsten av våldtäktsmän, sexturister och andra sexförbrytare är så pass mycket högre än ute i det vanliga samhället. Det är lite som en dröm för varje kriminolog att få göra en sådan här studie.”

Hur ställer sig Aftonbladets ledning till den här studien?

“De är försiktigt positiva. Men ett grundkrav från ledningen är förstås att vi inte går ut och namnger någon av de psykopater och sexualförbrytare vi stöter på under studiens gång.”

Är det någon speciell del av studien som är av specifikt intresse för dig personligen?

“Jag tycker det ska bli intressant att titta närmare på frekvensen av sexturism till Gambia bland kvinnor i ledande positioner på tidningen. Ett intressant stickspår här är att titta på korrelationen mellan sexturismen och dessa kvinnors försvar och mörkande av manliga kollegors sexualbrott.”

Slutligen, vilken avdelning på Aftonbladet tror du vinner den interna poängligan och kan stoltsera med flest sexualförbrytare?

“Det är svårt att svara på, det kommer bli en strid på kniven mellan ett flertal avdelningar. En kvalificerad gissning är dock att frekvensen är avsevärt högre bland skribenter med egen bildbyline än bland övriga anställda.”

Annons
Annons