Präst i Svenska Kyrkan avskedas – predikade om Jesus som Guds son

Svenska Kyrkan skakas om i sina grundvalar efter att det uppdagats att en präst i en mindre församling i Skåne hållit en minst sagt ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Svenska Kyrkan skakas om i sina grundvalar efter att det uppdagats att en präst i en mindre församling i Skåne hållit en minst sagt kontroversiell predikan.

En av de som närvarade vid predikan berättar för Aristofanes:
”Det kändes väldigt märkligt jag har inte hört något liknande i kyrkan sedan tidigt nittiotal. Prästen verkade på allvar tro på Gud och på Jesus som Guds son.”

Hur togs det emot av den övriga församlingen?
Församlingsmedlemmarna verkade uppskatta den ovanliga predikan, men såväl kantorn som diakonen som var på plats såg något upprörda ut.”

En anonym källa med insyn i ärendet och med nära kontakter med såväl ärkebiskopen som Helle Klein bekräftar församlingsmedlemmens vittnesmål:
”Ja, det var en vaksam diakon som uppmärksammade Helle (Klein, reds anmärkning) på det inträffade. Det tog hus i helsike där kan man minst sagt säga.”

Hur var reaktionen?
”När den värsta panikgråten var över och Helle lyckats ta sig ur fosterställningen så blev det ett samtal med ärkebiskopen. Det jag hörde genom dörren var ord och inga visor. Ärkebiskopen visade verkligen prov på ledarskap och handlingskraft, Erich Mielke hade varit stolt.”

Vad var det främst som upprörde Klein och Antje Jackelén (ärkebiskopen)?
”Som jag förstod så hade prästen försökt få det att framstå som att bibeln hade någon form av särställning jämfört med de andra heliga skrifterna.”

De andra heliga skrifterna?
”Ja, Koranen, Kommunistiska Manifestet och SCUM Manifestet.”

Framkom det något mer som prästen sagt i sin predikan?
”Ja, det var ju det där med Fadern, Sonen och Den helige ande. Förstod hen inte hur sårande och kränkande det kan vara för andra präster i vår kyrka att behöva stå ut med en kollega som nämner sånt dravel i våra lokaler.”

Men, hör det liksom inte till att prästen under en gudstjänst ska nämna Jesus, Gud och annat som står i bibeln?
”Är du fullständigt från vettet människa? Vi lever i 2017! Den här intervjun är slut.”

Vad Aristofanes erfar från andra källor, så har prästen i fråga nu avskiljts från sin tjänst och ordningen är nu återställd i den lilla församlingen.

Annons
Annons