Rikspolischefen om attentatet: Vi ska visa handlingskraft och satsa mer på dialog

Dan Eliasson utlovar ökad dialog med de kriminella ute i "orten".

Rikspolischefen Dan Eliasson har uttalat sig med anledning av attentatet igår mot en polisman och dennes familj i Västerås. Rikspolischefen utlovar att polisregion Mitt ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Rikspolischefen Dan Eliasson har uttalat sig med anledning av attentatet igår mot en polisman och dennes familj i Västerås.

Rikspolischefen utlovar att polisregion Mitt ska få utökade resursers så att de kan möta de ökade våldet på ett effektivt sätt.

En källa nära rikspolischefen uppger för Aristofanes att en storsatsning nu är på väg.

”Det är ju uppenbart att reguljärt polisarbete enbart provocerar en rad utsatta människor i orten. Därför måste vi arbeta med nya, mindre provocerande arbetsmetoder. Dan Eliasson har därför initierat ett arbete med att skapa en nationell dialogpolisstyrka, NDS. Den kommer få utökade befogenheter att inleda en dialog med de kriminella grupperingarna. De kommer vara väl utrustade med både armband och ett flertal olika sorters kaffe. Det ryktas även att kamomillte kommer ingå i NDS arsenal.”

Är det här förankrat i regeringen?

”Ja, justitieminister Morgan Johansson är informerad och verkar väldigt imponerad av den handlingskraft som Dan Eliasson nu visar.”

Har det höjts några kritiska röster mot inriktningen mot Dan Eliassons åtgärdspaket?

”Det har säkert förekommit en och annan kritisk röst från spridda håll av poliserna på fältet, men detta har vi kunnat hantera genom några mindre omplaceringar.”

Kommer det ske några andra satsningar från övriga myndigheter?

”Som jag har förstått det så kommer vi i speciellt tuffa områden få graffittiväggar uppsatta med finansiering från Statens Konstråd. Det betyder oerhört mycket att vi har dem med oss i detta viktiga arbete.”

Vad har ni att säga till de som ropar efter skärpta straffsatser och att polisen och övriga rättsväsendet ska ta i med hårdhandskarna?

”Sådana röster har ju förekommit, men vi ser inte att vi behöver ta någon hänsyn till dem då de inte verkar förstå den frustration som finns mot polisen i dessa utsatta områden. Här måste vi ta det varsamt och försöka sätta oss in i de här killarna känner det. Killen som avlossade skotten mot huset måste ha gått igenom ett helvete, vi måste tillse att han mår bra och inte ådragit sig hörselskador.”

Vi kommer fortsätta bevakningen av Dan Eliassons nya storsatsning Nationella Dialogstyrkan.

Annons
Annons