Annicas vetenskapshörna: Birger Jarl och folkungarna

Annica Larsson förklarar Birger Jarls och folkungarnas betydelse för Sveriges tillkomst.

Vi har fått in en hel del frågor kring olika vetenskapliga resonemang och vi hade därför tänkt att låta vår expert, Annica Larsson, forskare ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Vi har fått in en hel del frågor kring olika vetenskapliga resonemang och vi hade därför tänkt att låta vår expert, Annica Larsson, forskare vid Södertörns Universitet svara på våra läsares frågor. Vill du själv ställa en fråga, skicka den till [email protected]

Läsarfråga:
Jag har hört talas om folkungarna och någon som hette Birger Jarl, men hur hänger det ihop egentligen?

/Historieintresserad

Annica svarar:

Hej Historieintresserad,

Birger Magnusson var kalif i Birka under den tidigare delen av 1200-talet. (Kalif översattes till svenskans “karl”, men härolden som satts att utropa Birger till den nya hedersbeteckningen led av gomspalt, varför “karl”, blev “Jarl”).

Under Birger Jarls tid vid makten över de sunnitiska stammarna runt Birka så investerade han i att ta hit ensamkommande barn från mellanöstern och norra Afrika för att bygga upp det som senare kom att bli Konungariket Sverige. Då hela Birka hjälptes åt att ta hand om de ensamkommande barnen/ungarna så kom dessa att benämnas som “Folkets ungar”. Detta har sedan under århundradenas lopp dragits ihop Folkungar. Det är därifrån vi kan spåra gatunamn som Folkungagatan på Södermalm. Det går därför att spåra en historisk äganderätt för dagens marockanska gatubarn till dessa delar av Södermalm.

Hoppas du är nöjd med svaret!
Annica Larsson

Annons
Annons