Annicas vetenskapshörna: Samer

Vi har fått in en hel del frågor kring olika vetenskapliga resonemang och vi hade därför tänkt att låta vår expert, Annica Larsson, forskare ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Vi har fått in en hel del frågor kring olika vetenskapliga resonemang och vi hade därför tänkt att låta vår expert, Annica Larsson, forskare vid Södertörns Universitet svara på våra läsares frågor. Här kommer hennes första svar på ett läsarbrev.

Läsarfråga:
Jag har alltid undrat var samerna kommer ifrån från början och varför de har så lustiga mössor.
Tacksam för svar!
Frågvis

Annica svarar:

Hej Frågvis,
Själva begreppet Same är i själva verket en förkortning för det något längre och mer svåruttalade “Salafister från Medelpad”. Samerna kom ursprungligen från Saudiarabien och invandrade till norra delen av Skandinavien i början på 700-talet. Deras lustiga mössor är i sin tur en vinteranpassad version av den klassiska saudiska huvudbonaden keffiyeh. 

Tyvärr har många av de saudiska traditionerna gått förlorade i den samiska kulturen men några lever fortfarande kvar. Bland annat så kan man se att den klassiska samiska jojken bär tydliga likheter med de böneutrop som man kan höra från moskéernas minareter i Saudiarabien. Även renskötseln kan sägas härstamma från Saudiarabien då man kan spåra ett nära släktskap mellan renen och kamelen. Renar är helt enkelt kameler som har anpassat sig till det mer nordliga och kalla klimatet.

1Även vissa symboler i den samisk kulturen har helt klart sina rötter i Saudiarabien. Man kan se det tydligt på det här exemplet. Gissa vilken som är den samiska symbolen och den saudiska? Det är inte svårt att se likheterna? Eller hur?

Överlag så kan man se att det går en tydlig röd tråd rakt från den saudiska kulturen på 700-talet till den samiska kulturen idag.

Hoppas du är nöjd med svaret!
Annica Larsson

Annons
Annons