Svenska Kyrkan breddar sin rekryteringsbas

Tidningen Aftonbladet avslöjar idag att den livstidsdömde Knutbypastorn Helge Fossmo har erbjudits jobb inom Svenska Kyrkans sociala arbete i Stockholms stift. Nu kan Aristofanes ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Tidningen Aftonbladet avslöjar idag att den livstidsdömde Knutbypastorn Helge Fossmo har erbjudits jobb inom Svenska Kyrkans sociala arbete i Stockholms stift.

Nu kan Aristofanes avslöja att detta är ett led i en samlad strategi från Stockholms Stift att knyta till sig talanger från andra religiösa organisationer. Knutbypastorn har sin bakgrund inom Pingstkyrkan, men normalt välunderrättade källor nära biskop Eva Brunne, uppger att rekryteringstatsningen kommer att breddas till att omfatta även människor med andra trosuppfattningar.

“Svenska Kyrkan måste vara inkluderande som arbetsgivare och spegla samhället av idag. Därför är vårt mål att minst 10 procent av de som kommer ifråga för det här rekryteringsprogrammet har muslimsk bakgrund.”

Vissa kritiker menar att Svenska Kyrkan som en kristen kyrka ska ägna sig åt den kärnverksamheten, dvs förmedla det kristna budskapet. Hur ser biskopen på detta?

“Det är en förlegad syn på Svenska Kyrkans roll i Sverige idag. Kyrkans roll är att driva på utvecklingen för av mångfald i det nya mångkulturella Sverige.”

Har ni några andra tilltänkta personer som ni hoppas kunna värva med den här satsningen?

“Ja, visst har vi en önskelista, men det beror ju lite på om vi kan få deras straff tidsbestämda. Några toppnamn vi hoppas kunna rekrytera är Rakhmat Akilov och Hassan Al-Mandlawi. Rakhmat har ju en gedigen erfarenhet av transportsektorn som vi hoppas kunna dra nytta av.

Är det verkligen lämpligt att rekrytera mördare som anställda i Svenska Kyrkan?

“Vi måste ju sätta oss in i hur jobbig deras resa har varit. Tänk vilka hemskheter som Hassan fick gå igenom i Syrien, det är vårt medmänskliga ansvar att vara där och stötta honom.”

Aristofanes kommer med spänning att följa hur Svenska Kyrkans och Stockholms Stifts nya rekryteringsprogram fortlöper.

Annons
Annons