SVT får kritik: Glömde bort bevakning av afrikanskt parlamentsval

Swaziland, ett land som inte får glömmas bort av svensk public service.

Vanligtvis så brukar svenska nyhetskonsumenter genom public service få ta del av en ordentlig bevakning varje gång ett afrikanskt land håller någon form av ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Vanligtvis så brukar svenska nyhetskonsumenter genom public service få ta del av en ordentlig bevakning varje gång ett afrikanskt land håller någon form av val. Experter som i vissa fall även har varit i landet som håller val bjuds in till Rapport och Aktuellt  och Godmorgon Världen för att delge oss tittare/lyssnare hur betydelsefullt just detta afrikanska val är för oss i Sverige.

Men nu har en tjänsteman på SIDA, som vill vara anonym av rädsla för repressalier, upptäckt att i stort sett alla svenska medier glömde bort att bevaka de lokala parlamentsvalen i Swaziland i september 2013.

“De ignorerade helt valet 2013 och vad jag har förstått så är det i praktiken förenat med avsked att föra saken på tal inne i TV-huset. Jag vågar inte själv gå ut som visselblåsare då detta skulle kunna inleda en närmare granskning av mina senaste utrikesposteringar med SIDA.”

Har det vidtagits några repressalier mot någon vad du vet?

“Det var en sommarvikarie som råkade föra saken i mitten av sommaren 2014. Den personen har såvitt jag vet aldrig fått sätta sin fot i TV-huset efter vikariatet var avslutat. Och hen jobbade i postrummet. Det här är känsliga saker ska du veta.”

Finns det någon särskild handlingsplan för att kompensera för detta vid nästa val i Swaziland?

“Det kan du ge dig på. Det kommer ske en ingående granskning av alla kandidater och tittarna/lyssnarna kommer få följa hela valrörelsen in i detalj. Som jag förstår det så har afrosvenskarnas förbund hotat med offentlig uthängning av en rad chefer inom public service om det inte kompenseras ordentligt. De vill ju ingen riskera.”

Aristofanes välkomnar att SVT nu ger den uppmärksamhet som de kommande valen i Swaziland förtjänar. Det är av stor betydelse för Sverige som nation och för svenska folket att vi får mer kännedom om den demokratiska processen i länder som Swaziland.

Annons
Annons