Annicas vetenskapshörna: Kvinnofrid

Vår expert, Annica Larsson, forskare vid Södertörns Universitet svarar på våra läsares frågor kring vetenskapliga fenomen. Vill du själv ställa en fråga, skicka den ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Vår expert, Annica Larsson, forskare vid Södertörns Universitet svarar på våra läsares frågor kring vetenskapliga fenomen. Vill du själv ställa en fråga, skicka den till [email protected]

Läsarfråga:
Stämmer det att Sverige var tidigt ute med sk “kvinnofrid” i sin lagstiftning?

/Feminist

Annica svarar:

Hej Feminist,

Detta är en myt som jag länge försökt avliva. Det är olyckligt att sådan pseudovetenskap fortfarande får spridning i bredare kretsar.

Kvinnofrid är en förvanskning av ordet kvänerfrid. Kvänerna var i sin tur i själva verket på 850-talet invandrade shiamuslimer som levde i fredlig samvaro med de sunnimuslimska samerna som flyttat in till den norra delen av Skandinavien cirka 150 år tidigare.

Bägge dessa grupper tillämpade givetvis sharialagstiftningen fullt ut till en början. Tyvärr så har både samerna och kvänerna förlorat många av sina traditioner men vi ser nu lyckligtvis att fler och fler bosatta i norra delen av Skandinavien hittar tillbaka till sina rötter.

Hoppas du är nöjd med svaret!
Annica Larsson

Annons
Annons