Annicas vetenskapshörna: Betamän i politiken

Annica Larsson förklarar hur man lyckas som en sk "betaman" i den svenska politiken.

Vår expert, Annica Larsson, forskare vid Södertörns Universitet svarar på våra läsares frågor kring vetenskapliga fenomen. Vill du själv ställa en fråga, skicka den ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Vår expert, Annica Larsson, forskare vid Södertörns Universitet svarar på våra läsares frågor kring vetenskapliga fenomen. Vill du själv ställa en fråga, skicka den till [email protected]

Läsarfråga:
Hej Annica,
Jag har under hela min uppväxt varit en sk ”betaman”. Efter att ha funderat på en rad olika karriärer men insett att de kräver för mycket så funderar jag nu på att bli politiker. Finns det en chans för mig att lyckas trots att jag är en sk ”betaman”?

Tacksam för snabbt svar!
Följsam

Annica svarar:

Hej Följsam,
Misströsta inte, det finns gott om utrymme för betamän inom svensk politik. Vi har en rad exempel som har lyckats hamna på ganska välbetalda positioner inom svensk politik. De så kallade alfahannarna behöver en grupp av ja-sägande betamän för att kunna få sin bekräftelse.

Låt mig ta ett konkret exempel.
Det finns en riksdagsledamot i ett av de större partierna, låt oss kalla honom Fredric Snylte som kan vara din ledstjärna.

Han har förfinat strategin att för sitt levebröd följa partilinjen slaviskt och vara dess främste försvarare. Tycker “alfan” en sak så tycker Snylte samma sak men med mer emfas. Om alfan byter åsikt så är det Snylte som ser till att brännmärka de som inte bytt åsikt tillräckligt snabbt. Det hela handlar om att ha det narrativa försprånget gentemot de andra betamännen du konkurrerar med.

Om det skulle bli problem för dig att kombinera budskap som står i direkt konflikt med varandra så går det att ta lärdom från den heliga Koranen som förfinade det hela tidigt. Tänk Mecca och Medina. Om det finns budskap som står i direkt konflikt med varandra så är det som sades från högre ort senast som gäller.

Följer du detta så kommer du lyckas alldeles utmärkt inom politiken även som betaman.

Hoppas svaret var till belåtenhet!
Annica

Annons
Annons