Staffanstorps kommun startar ett internationellt utbytesprogram för hemvändande IS-resenärer.

Staffanstorp
Staffanstorps kommun förbereder mottagandet av "IS-hemvändare".

Efter den senaste tidens debatt kring hur Sverige ska hantera de svenska medborgare som just nu tvingas vänta i Syrien efter att ha åkt ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Efter den senaste tidens debatt kring hur Sverige ska hantera de svenska medborgare som just nu tvingas vänta i Syrien efter att ha åkt på “semester till IS” så har Staffanstorps kommun valt att söka internationellt stöd i sina insatser. Aristofanes fick en exklusiv intervju till en medarbetare till kommunalrådet Christian Sonesson. Medarbetaren vill dock vara anonym.


Vad är er policy beträffande de stackars svenskar som fastnat nere i Syrien?
“Vi i Staffanstorp har bestämt oss för att ordna ett internationell utbyte för att de ska få ett lämpligt mottagande.”

Är inte ett internationellt utbyte väldigt kostsamt för Staffanstorps skattebetalare?
“Det är vår samlade bedömning att den form vi har funnit i det internationella utbytet enbart initialt kommer innebära en kostnad för skattebetalarna. Vi räknar långsiktigt med att kostnaderna för de kommande åren blir i det närmaste noll. Dessutom tror vi också att det skulle innebära ett lyft i vårt globala miljöarbete.”

I vilka former är det tänkt att det internationella utbytet ska ske?
“Vår tanke är att skicka eventuella is-hemvändare som vill bosätta sig i Staffanstorp till vår nya vänort Belujsja GubaNovaja Zemlja. De är ju vana vid IS och bör därför lätt kunna känna sig hemma bland isen och isbjörnarna därborta.”

Hur ser ni några miljövinster i det hela?
“Vi har ju den senaste månaden kunnat läsa om de stackars utmärglade isbjörnarna på Novaja Zamlja som lider av klimatförändringarna. Vi tror bestämt att is-resenärerna skulle kunna göra en skillnad i arbetet för att se till att isbjörnarna slipper svälta.”

Aristofanes redaktion ser med spänning fram emot att få se fler kreativa uppslag för hur vi bäst kan välkomna de stackars is-resenärerna tillbaka från Syrien.

Annons
Annons