Därför kan det vara smart att inte se på SVT de närmsta dagarna

TV
När kallare väder drar in ska man som konsument försöka undvika stora elförbrukare, som exempelvis TV:n och då speciellt SVT som stjäl väldigt mycket energi från mer samhällskritiska funktioner.

Det är kallt i stora delar av landet, och kallare ska det bli de närmaste dagarna. Därför varnar nu Svenska kraftnät för ansträngt elnät ...

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter

Det är kallt i stora delar av landet, och kallare ska det bli de närmaste dagarna. Därför varnar nu Svenska kraftnät för ansträngt elnät i dag och på måndag. Det kommer troligen vara lite lugnare över helgen när elkonsumtionen är lägre. Som konsument kan det därför vara bra att nu försöka hålla nere sin elförbrukning.

Industrin står för den största elanvändningen. Bland annat Holmens pappersbruk i Hallstavik och Braviken har stängt ner pappersmaskiner denna vecka, för att elen blev så dyr att det inte lönar sig.

Även som konsument kan man försöka att hålla nere elanvändningen just dessa dagar. Till exempel genom att helt undvika onödig energikonsumtion såsom att titta på SVT. Allra helst på morgnar och kvällar, då vi normalt sett använder mest el. Dels för ekonomins skull – elpriserna har skjutit i höjden vissa timmar senaste dagarna, och värre kan det bli. Dels för klimatets skull – i dag startades reservkraftverket i Karlshamn, som eldas fossilt på olja. Dagar med högst förbrukning importerar vi ibland kolkraftsel från Tyskland och Polen.

Allt detta beror på att regeringen i sin vishet har sett till att lägga ner de fullt fungerande kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2.

Annons
Annons